Julrecept! #4 ♥ Mmmm, goodis!

Hejsan! :D
Nu är det dags igen - julrecept! <3
 
Tema: Julgodis
 
 
Recept 1:
 
Julknäck med pepparkaka eller saffrans-smak! (ca. 50 st)
 
Ingredienser:
 
- 2 dl socker
- 2 dl vispgrädde
- 2 dl sirap
 
Smaksättning, pepparkaka eller saffran: 
 
- 1 tsk pepparkakskrydda eller saffran (1 tsk pepparkakskrydda motsvarar 1 paket saffran à 1/2 g)
 
Hur du gör:
 
Koka upp socker, grädde och sirap i en kastrull under omrörning. Låt därefter smeten koka kraftigt tills temperaturen är 125–130°C beroende på hur fast knäck du vill ha. Rör då och då. Använd en digital kökstermometer eller gör ett kulprov (se Tips) för att kontrollera när den är färdig.Ta kastrullen från värmen och rör ner valfri smaksättning, blanda noga. Häll genast upp smeten i knäckformar och låt svalna.
 
Övrigt:
 
Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: använd laktosfri grädde.
Gör mjölkproteinfri: byt grädden mot havre- eller sojabaserad gräddersättning.
 
 
 
Recept 2:
 
Kanderade äpplen! (8 st)
 
Ingredienser:

- 8 små, röda äpplen
- 8 blompinnar i trä eller glasspinne

Lag:

- 3 dl  Strösocker
- 1 1/2 dl vatten
- 2 msk Glykossirap

Hur du gör:

Avlägsna skaft och blomfästen från äpplena. Torka av dem noga och stick en blompinne genom varje äpple från blomfästet till skaftet. Smörj ett bakplåtspapper med olja. 

Blanda strösocker, vatten och glykos i en kastrull och koka på svag värme tills sockret har löst sig. Höj därefter värmen så att lagen kokar häftigt. Kontrollera om den är färdig genom att doppa en pinne i lagen och hålla den under rinnande kallt vatten – lagen är färdig om den stelnar och blir hård.

Doppa äpplena i den varma lagen. Snurra dem ovanför kastrullen tills all överflödig lag har runnit av. Ställ äpplena på det smorda bakplåtspapperet och låt lagen stelna.

 
 
 
 
 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: